title

Kako da ažurirate Mac softver?

Kako se radi upgrade MAC OSX softvera.

MacOS High Sierra je dostupan od 25. septembra ove godine, ali bez obzira na operativni sistem koji trenutno posedujete, ili koji želite da posedujete – objasnićemo Vam kako da ažurirate Mac i da podesite automatska ažuriranja.

 

 

Ažuriranje Mac operativnog sistema na najnoviju verziju je zaista lako, i ne oduzima ni približno mnogo vremena kao ranije. Ipak, postoji nekoliko stvari koje preporučujemo da uradite kako biste bili sigurni da će stvari ići glatko, pa ćemo ih navesti u ovom tutorijalu, kao i instrukcije za preuzimanje i instaliranje poslednje verzije Mac-a. Takođe, spovešćemo Vas kroz eventualne prepreke koje Vam mogu zadati glavobolje, kao i kroz druge probleme sa kojima se možete susresti.

Nova verzija Mac operativnog sistema nedavno je postala dostupna. Ukoliko to želite, možete požuriti i preuzeti High Sierra OS. Instrukcije kako to možete uraditi ćemo navesti ispod. Ipak, naš savet je da sačekate i pustite da drugi korisnici otkriju eventualne probleme sa novim softverom pre nego što ga sami instalirate.

 

 

Kako ažurirati Mac operativni sistem

 

High Sierra, poslednja verzija Mac operativnog sistema, je dostupna od 25. septembra 2017. godine.
Evo kako je možete instalirati:

 1. Pokrenite Mac App Store (pogledajte iznad ikonicu za Mac App Store)
 2. Potražite Mac OS
 3. Kliknite na MacOS High Sierra (ili drugu verziju Mac operativnog sistema koja Vam je potrebna)
 4. Kliknite na Download
 5. Unesite svoje Apple ID informacije ukoliko je potrebno
 6. Installer će započeti preuzimanje, i moći ćete da vidite koliko je vremena preostalo ako pogledate traku označenu sa Downloading
 7. Kada se datoteka za instaliranje preuzme pojaviće se prozor na Vašem Mac-u da Vas obavesti, i bićete upitani da nastavite proces… Instalacioni fajl će biti u folderu Applications (mada će se otvoriti automatski)

 

Srećom, preuzimanje e se odvijati u pozadini, tako da ćete bez problema moći da nastavite rad na kompjuteru ili surfovanje internetom. Kada je instalacioni fajl konačno preuzet, spremni ste da instalirate MacOS softver na Vašem Mac-u.

 • Kliknite na Continue
 • Pratite instrukcije na ekranu kako biste završili ažuriranje softvera, što bi trebalo da potraje oko pola sata, u zavisnosti od specifikacija Vašeg Mac-a

 

Kako da pripremite Mac za ažuriranje

 

Kao što smo već rekli, preporučujemo da ne žurite,i ne instalirate baš odmah novi softver. Bez obzira na to koliko je striktan proces testiranja kada se radi o Apple kompaniji, postoje neizbežni problemi koji se javljaju kod početnih preuzimanja. Čak iako ne postoje konkretni problemi, dešava se da se Apple serveri preopterete kada svi požure sa ažuriranjem, a to može dosta da uspori ceo proces. Dakle, preporučujemo da budete strpljivi, i pre ažuriranja obavite neke pripreme.

 

Evo koraka koje bi trebalo proći kada ažurirate Mac operativni sistem na najnoviju verziju:

 1. Pronađite verziju Mac operativnog sistema koja Vam je potrebna
 2. Proverite da li je Vaš Mac podržan
 3. Uverite se da imate dovoljno prostora
 4. Napravite rezervnu kopiju svog Mac-a
 5. Uverite se da Vaš Mac nije zaražen
 6. Ulogujte se na iCloud
 7. Proverite da li ste na pouzdanoj mreži
 8. Ažurirajte svoju trenutnu Mac verziju
 9. Preuzmite MacOS iz Mac App prodavnice
 10. Instalirajte novi Mac operativni sistem na Vaš Mac

 

Na dnu ovog članka ćemo takođe pokriti temu kako da na Vaš Mac ažurirate manje updatove koje Apple izbacuje u toku cele godine.

 

 

Pronađite verziju Mac operativnog sistema koja Vam je potrebna

Prva stvar koju ćete uraditi je da saznate koju tačno verziju Mac operativnog sistema treba da instalirate, kao i da se uverite da nema razloga da je ne biste instalirali.

Apple jednom godišnje izbacuje update za Mac operativni sistem sa većim promenama, i to probnu verziju u junu, na svetskoj konferenciji za programere, i finalnu obično u septembru.

Tokom meseci od juna do septembra, kompanija objavljuje beta verzije tog novog operativnog sistema. Neki korisnici će moći da testiraju te beta verzije na svojim Mac-ovima. Nisu samo Apple programeri oni koji mogu da isprobaju novi softver, i Vi možete postati javni beta tester.

 

 

Proverite da li je Mac podržan

 

U slučaju Mac operativnog sistema High Sierra, ovde je kompletan spisak Mac računara koji će moći da preuzmu ovu verziju.

 • MacBook (kasna verzija 2009 i kasnije)
 • MacBook Air (2010 i kasnije)
 • MacBook Pro (2010 i kasnije)
 • Mac mini (2010 i kasnije)
 • Mac Pro (2010 i kasnije)
 • iMac (kasna verzija 2009 i kasnije)

 

Apple kompanija kaže da Vam treba najmanje 2 Gb RAM memorije za pokretanje Mac High Sierra operativnog sistema, ali to verovatno neće biti problem, budući da svi podržani Mac računari imaju najmanje 4 Gb RAM memorije, a u poslednje vreme većina standardnih Mac-ova ima 8 Gb, dok neki imaju čak i 16 Gb. Ako imate manje od 4 Gb RAM memorije, trebalo bi definitivno da razmislite o nadogradnji svog Mac-a, ili instaliranju još RAM-a. Ukoliko odlučite da to uradite, uverite se da je RAM memorija koju izaberete kompatibilna.

Možda će Vas zabrinuti da čujete da neki softver koji imate, i koji ćete i u buduće ćete morati da koristite, ne radi u novom operativnom sistemu – kao na primer aplikacije iz Microsoft Office 2011!

 

Uverite se da imate dovoljno prostora

 

Apple sugeriše da bi trebalo da imate 8 Gb slobodnog prostora na Vašem Mac-u pre nego što instalirate ovaj veći Mac update, ali mi preporučujemo da to bude 15 ili čak 20 Gb. Na primer, Yosemite instaler je bio 5.16 Gb, ali je trebalo ostaviti još mesta za neke privremene datoteke.

 

 

Proverite da Vaš Mac nije zaražen

 

Trebalo bi da budete sigurni da je Vaš Mac operativni sistem potpuno zdrav pre nego što instalirate neki veći update.

Otvorite Disc Utility (u: Applications / Utilities), potom odaberite Vaš startup drive na listi sa leve strane, kliknite na karticu sa desne strane: First Aid, a zatim kliknite Verify. Ako Disc Utility pronađe probleme, moraćete da pokrenete računar sa drugog volume-a kako biste zapravo izvršili popravke koristeći dugme Repair Disk.

Pokrenite Recovery Mode (zadržavajući Command + R pri startovanju) i onda koristite Disc Utility da biste izvršili preporučene popravke.

Takođe možete pokrenuti Apple Hardware Test (za Mac-ove starije od juna 2013) ili Apple Diagnostics (za Mac-ove od juna 2013. ili kasnije). Oba testa proveravaju da li Vaš Mac ima nekih drugih problema sa hardverom, kao što je loša RAM memorija.

 

Napravite rezervnu kopiju svog Mac-a

 

Pre nego što izvršite bilo kakvu veću nadogradnju svog Mac-a – a pogotovo ako instalirate beta softver – trebalo bi da napravite tezervnu kopiju svog Mac-a, I da obavite neke druge zadatke vezane za održavanje, koje ćemo pomenuti u nastavku.

Na sreću, Apple Vam olakšava pravljenje rezervne kopije na Mac-u, I to pomoću Time Machine opcije, tako da nema izgovora dane napravite Time Machine rezervnu kopiju pre nego što instalirate MacOS Sierra.

 

Ulogujte se na iCloud

 

iCloud je integrisan u većinu Apple aplikacija I sistemskih funkcija. Uverite se da ste ulogovani na iCloud-u pre nego što počnete sa ažuriranjem, da bi stvari išle što lakše.

 

Proverite da li ste na pouzdanoj mreži

 

Savetujemo Vam da se uveriteda ste na sigurnoj mreži – pa bolje izbegavajte preuzimanje softvera u hotelima, kafićima ili na drugim mestima sa javnom mrežom, jer nikada ne znate kakva je mreža u pitanju.

Ako preuzimate i instalirate softver, savetujemo da to radite kod kuće, na poslu, u školi ili fakultetu, a ne u hotelu ili kafiću. Shvatićete i sami koliko je brže preuzimanje kod kuće, a takođe ćete moći i da priključite Vaš Mac direktno na internet umesto da se oslanjate na brzinu wireless interneta (što može potrajati dosta više!)

 

 

Ažurirajte svoju trenutnu Mac verziju

 

Pre nego što nadogradite MacOS na novu verziju, uverite se da li su instalirani svi update-ovi za verziju koju trenutno koristite. S vremena na vreme, biće manjih softverskih ažuriranja za poboljšavanje stabilnosti, na primer, pa postoji šansa da ćete imati problema sa ažuriranjem na novu verziju Mac-a zbog toga što niste instalirali te male bitne ispravke.

Kako biste proverili da ste ažurirani, kliknite na ikonicu App Store u Dock-u, i označite Updates. Možete takođe kliknuti na Apple logo koji se nalazi gore levo na Vašem ekranu, i tamo označiti Software Update.

Takođe bi trebalo da budete sigurni da ste ažurirali i neke aplikacije nezavisnih proizvođača. Ovi update-ovi mogu uključiti neke promene koje su neophodne za ažuriranje na poslednju verziju Mac-a, pa ako ih na vreme ne ažurirate, može da se desi da kada nadogradite Mac one ne rade kako treba.

Kako biste ažurirali aplikacije koje ste kupili na Mac Apple Store-u, pokrenite aplikaciju App Store, i zatim kliknite dugme Updates na traci sa alatkama. Potom kliknite Update All, i unesite svoj Apple ID i svoju lozinku kada bude bilo potrebno.

Što se tiče aplikacija koje ste kupili negde van Mac App Store-a – njih ćete morati ručno da ažurirate. Možete proveriti da li ima dostupnih update-ova u meniju za aplikacije, kao na primer kod Microsoft Word-a, kada kliknete Help, a zatim Check for Updates. Proverite kompatibilnost sa aplikacijama nezavisnih proizvođača pre nego što ažurirate svoj Mac operativni sistem. Tako će se one pokrenuti odmah nakon ažuriranja, pa nećete imati problem da Vaše omiljene aplikacije ne rade.

 

 

Preuzmite MacOS iz Mac App prodavnice

 

Konačno smo stigli do uzbudljivog dela, ali postoji ipak stvar koju ne smemo izostaviti: morate imatei Mac App Store.

Ukoliko još uvek koristite Leopard, i nemate pristup Mac App Store-u, zaista morate nadograditi tu verziju! Trenutna verzija OS X-a je dostupna isključivo preko Mac App Store-a,  a Mac App Store je stigao tek sa Mac-ovim operativnim sistemom  X 10.6 Snow Leopard.

 

 

 

Kao što smo već objasnili, ako otvorite Mac App Store, naći ćete poslednju verziju Mac operativnog sistema.

 1. Pokrenite Mac App Store (pogledajte iznad kako izgleda ikonica Mac App Store-a)
 2. Potražite MacOS
 3. Kliknite na Mac OS High Sierra (ili verziju Mac OS X koja Vam je potrebna)
 4. Kliknite Download
 5. Popunite svoje Apple ID informacije ukoliko to bude zatraženo
 6. Instalacioni fajl će započeti sa preuzimanjem, i možete provetiti na traci označenoj sa Downloading koliko će taj proces potrajati
 7. Kada se instalacioni fajl preuzme, pojaviće se prozor na Vašem Mac-u da odobrite nastavak procesa i kliknete na Continue… Instalacioni fajl se može naći u folderu Applications (mada će se automatski otvoriti)

 

Srećom, preuzimanje se dešava u pozadini, tako da ćete moći da normalno nastavite da radite na kompjuteru ili da surfujete internetom.

 

 

Instalirajte novi Mac operativni sistem na Vaš Mac

 

Kada je preuzimanje instalacionog fajla završeno, spremni ste da instalirate MacOS na svoj Mac

 1. Kliknite na Continue
 2. Pratite instrukcije na ekranu kako biste završili instaliranje softverskog update-a, što bi trebalo da potraje oko pola sata, u zavisnosti od specifikacija Vašeg Mac-a.

 

 

Instalirajte update na Mac operativni sistem

 

Ukoliko ste već instalirali novu verziju Mac operativnog sistema, i hoćete samo da instalirate poslednje update-ove za taj softver, pronaći ćete ih na kartici za ažuriranja na Mac App Store-u.

 

 1. Kliknite na Mac App Store
 2. Kliknite na Updates
 3. Kliknite na Update pored svake nadogradnje koju želite da instalirate.
 4. Ako softver još uvek nije preuzet (to možete videti automatski), preuzimaće se u pozadini.
 5. Kada se softver konačno preuzme, stići će Vam obaveštenje da je spreman za instaliranje.
 6. Vaš Mac će Vas obavestiti da je potrebno restartovanje pre instaliranja update-ova. Ukoliko je loš trenutak za to, možete se odlučiti da odložite to ažuriranje za jedan sat ili više.
 7. Kada ste spremni da nastavite, kliknite ponovo na Update, i sačekajte da se Vaš Mac restartuje i instalira update.
 8. Vaš Mac će se isključiti, i započeće instalacija – trebalo bi da znate da ovo može potrajati, i da ne postoji upozoranje na to sve dok instaliranje zapravo i ne počne. Novo ažuriranje je podešeno na 24 minuta, ali ne brinite, verovatno je to zapravo oko 10 minuta.
 9. Kada se instalacija završi, Vaš Mac će se restartovati.

 

 

Kako podesiti (ili onemogućiti) automatska preuzimanja na Mac-u

 

Možete podesiti Mac da automatski preuzima update-ove za Vaš operativni sistem.

 1. Otvorite System Preferences
 2. Kliknite na App Store
 3. Označite Install MacOS Updates

 

 

Naravno, imate opciju i da poništite taj izbor ukoliko ne želite da automatski preuzimate i instalirate update-ove za MacOS.

 

 

 

Autor: Ivana Gvozdenović

 Apple Srbija best Apple Certified Mac Tehnicians