title

Najbolji Mac antivirus 2017

Da li je na MAC-u potreban antivirus?

Vaš vodič do najboljeg antivirusa za Mac 2017, koji će Vas rešiti briga, i obezbediti bolje performanse za Vaš operativni sistem

 

 

Bezbednost računara je od velikog značaja za korisnike u poslednje vreme, pogotovo posle napada WannaCry-a uz pomoć virusa koji je pogodio velike organizacije (uključujući NHS ranije ove godine), kao i posle Petya, drugog velikog napada. Dobra vest je da, ako preduzmete neke korake da računar ažurirate i obezbedite dobrim sigurnosnim softverom, zaista nemate razloga za brigu.

Ako imate Mac i pitate se da li Vam uopšte treba antivirus, ili koji antivirus bi trebalo odabrati za Mac – na pravom ste mestu! Otkrićemo Vam 8 najboljih antivirusa za Mac ove godine.

 

Na koji način testiramo?

 

Mi koristimo podatke dobijene testiranjem na AV-Test.org, da utvrdimo koliko je efektivan svaki antivirusni program kada je u pitanju sprečavanje virusa da zarazi Mac. Ali sigurnost čini samo polovinu priče. Kako vi antivirus uspešno radio, on takođe mora da bude nenametljiv. AV -Test takođe analizira uticaj ovih softvera na Vaš sistem: ili jednostavnije rečeno, da li i koliko antivirus usporava Mac.

Za svaku sigurnosno rješenje koje smo naveli ovde, testirali smo njihovu sposobnost da zaštiti Mac, i da izbalansira uticaj na performanse Vašeg Mac-a.

Videćete i sami da, iako su najbolji besplatni antivirusni programi veoma dobri u zaštiti, oni imaju tendenciju da oštete brzinu Vašeg Mac-a mnogo više nego kupljeni softver. Tako da treba izbalansirati trošak i uticaj na performanse računara, kada se radi o izboru proizvoda.

 

 

Da li je Mac-u potreban antivirus?

 

Puno zaljubljenika u Mac će Vam reći da su Apple kompjuteri generalno sigurni i da im nije potrebna zaštita. Mi bismo raspravili o tome da li su zaista u pravu – ili su zapravo previše samouvereni.

Mac-ovi su generalno sigurniji od svojih Windows rođaka, i to iz dva razloga. S tehničke strane, MacOS je zasnovan na Unix operativnom sistemu. Kao operativni sistem zasnovan na Unix-u, MacOS je zaštićen pomoću sandbox-a.

To je kao da imate nekoliko protivpožarnih izlaza: čak iako malver dopre do Vašeg Mac-a, on neće moći da se proširi do srca mašine. Nije nemoguće hakovati Mac-ove, ali ih je teže iskoristiti nego Windows računare.

Drugi razlog je to da, upravo sada, postoji daleko manji broj Mac nego Windows računara. To je manji broj meta, pa su i teže za hakovanje. Da li je, imajući to u vidu, čudno što se sajber-kriminal bazira na Windows svetu?

Ipak , Mac-ovi nisu sasvim sigurni i kako raste njihova popularnost, a sajber-kriminalci postaju sve pametniji i pohlepniji – rizik se povećava. Pretnje , kao što su virusni napadi koji služe za novčanu ucenu, tzv. Ransomwar, su u porastu, i nedavno su pogodile velike organizacije, uključujući NHS.

WannaCry je bila velika velika vest početkom godine, sve dok nije usledio još jedan ransomware napad- krajem juna. Takođe u junu, korisnici bili upozoreni od strane sigurnosnih firmi, kao što su Fortinet i AlienVault, da postoje nove varijante malvera koji ciljaju na Mac-ove.

Izveštaj iz Malwarebytes-a u avgustu 2017 pokazuje da je broj malvera za Mac porastao za 230% od jula 2016. Kao rezultat toga, sajber bezbednost je važnija nego ikad, a dobar antivirus je prvi korak do sigurnosti.

 

  1. Bitdefender Antivirus za Mac
    Cena:
    1 Mac: $39.99 (1 godina),
    $59.99 (2 godine),
    $89.99 (3 godine);
    3 Mac-a: $59.99 (1 godina),
    $89.99 (2 godine),
    $129.99 (3 godine)Naš broj jedan antivirusni program za Mac je Bitdefender-ov antivirus. U laboratoriji za AV-Test (o čemu možete da saznate više na dnu ovog članka), Bitdefender antivirusni program za Mac je blokirao 100 posto pretnji sa kojima je došao u dodir.Čak i impresivnije od toga je što je imao manje od 10 procenata uticaja na sistema, što znači da neće ni primetiti da je tu i da Vas štiti (ali verujte nam, definitivno to radi).
    Takođe, postoji i trial verzija koja traje do 30 dana, kako biste mogli da proverite program pre kupovine.
  2. ESET Antivirus za Mac
    Cena:
    $39.99Još jedna plaćena verzija Mac antivirusa: pozdravite sjajni ESET! Ovaj program veoma razumne cene nudi 100 posto otkrivanja opasnosti, i relativno visoke rezultate na testovima brzine. Ako biste želeli da ga isprobate pre kupovine, postoji trial verzija koja može trajati do 30 dana.
  3. AVG za Mac
    Cena: Dostupna besplatna verzijaU najnovijim AV Test istraživanjima, samo 4 antivirusa je uspelo da otkrije 100 posto malvera sa kojima je došlo do kontakta. AVG je jedan od njih (kao i Bitdefender i ESET, prva dva antivirusa na ovoj listi). AVG ima veći uticaj na sistemske performanse nego naša dva favorita, zbog čega se našao na trećem mestu.Dostupna je besplatna verzija, ali sa ograničenim mogućnostima. Verzija bez ograničenja, koja uključuje potpunu zaštitu i podešavanja, koštai 49,99 evra, ili 69.99 dolara, ako ste u SAD-u.
  4. Norton Security za Mac
    Cena: $69.99
    Symantec-ov Norton Security nije baš briljirao na novim AV Testovima, kao što je bio slučaj u decembru 2016, tako da moramo da ga skinemo sa njegove nekadašnje druge pozicije.Naime, otkrio je 99.17% pretnji – što je i dalje super – ali kada postoje tri alternative koje su postigle čak svih 100%, to donekle otežava preporuku ovog antivirusa. Takođe, nije najbržiaopcija koja nam je dostupna.Norton Security se prodaje za 49.99 evra/ 69.99 dolara za jedan Mac. Ukoliko ga platite 59.99 evra / 89.99 dolara, moći ćete da zaštitite i do pet uređaja, što ne uključuje samo Mac, već i Windows PC, kao i smartphone uređaje – što je zaista dobra ponuda… Takođe, možete dobiti dodatne popuste kupovinom licence za dve godine.
  5. KasperskyCena: $59.99Kaspersky će Vam naplatiti 39.99 evra / 59.99 dolara ja jednu godinu korišćenja Total Security softvera za Mac. Zauzvrat dobijate 99.17% posto otkrivanja opasnosti, kao anti-spyware, sigurniji bankarski softver. Takođe, postoji trial verzija u trajanju od 30 dana.U čemu je onda caka? Kaspersky ima veći uticaj na performanse sistema nego proizvodi koje smo već pomenuli na listi, mada treba naglasiti da nije prevelika razlika.
  6. Sophos Antivirus za Mac
    Besplatan softverJedino što Sophos antivirus zahteva od Vas je da podelite sa njima neke lične detalje. A iako Vas to zaista ništa ne košta, softver otkriva 99.17% pretnji.Međutim, on ima neki uticaj na performance. I to može biti dovoljno da primetite razliku, u zavisnosti od toga kakve su specifikacije Vašeg računara. Plaćeni proizvodi iznad ovog su, istina, bolji, ali Sophos je zaista jedan neodoljiv proizvod!
  7. Avira za Mac
    Dostupna besplatna verzija
    Još jedan besplatan antivirusni program za Mac, i još jedan koji je uspešno zaštitio Mac prilikom testa: Avira Free Antivirus 3.2 je na 7. mestu samo zato što više utiče na sistem od gore navedenih proizvoda.Prema AV-Test analizama, Avira će čuvati Vaš Mac, I to besplatno, ali za to ćete možda ipak platiti u performansama sistema.
  8. Avast za Mac
    Dostupna besplatna verzija
    Besplatni antivirus za Mac, Avast, otkriva 100 posto pretnji. Ali ova alatka je imala značajan uticaj na performanse tokom testiranja. Ako Vam to odgovara, ovo je dobra besplatna opcija. Ali postoje i bolje.

 

 

 

Autor: Ivana Gvozdenović

 Apple Srbija best Apple Certified Mac Tehnicians