title

Kako pokrenuti Mac u safe mode-u?

Šta je i čemu služi Safe Mod koa MAC-a

Evo kako pokrenuti Mac u safe mode-u, tako da možete otkriti i rešiti problem

 

 

Safe mode je pojednostavljena verzija Mac operativnog sistema, koja može biti korisna ukoliko pokušavate da otkrijete i otklonite problem sa svojim Mac-om: možda radi usporeno, možda neka aplikacija uzrokuje probleme, možda imate problem sa padom sistema ili zamrzavanjem aplikacije, ili se, još gore, Vaš Mac ne može uopšte pokrenuti.

U ovom tutorijalu ćemo objasniti kako da pokrenete sistem u safe mode-u, razloge zbog kojih biste hteli da koristite safe mode, uključujući to šta on može uraditi, a šta ne, kako da prepoznate da ste u safe mode-u, kao i šta da radite ako Vaš Mac automatski pokreće safe mode.

 

Zašto koristiti safe mode?

 

Korišćenje safe mode-a  Vam može pomoći da rešite probleme koji onemogućavaju Vašem Mac-u da se pokrene, ili bilo koje druge probleme vezane za Vaš startup disk.

Među korisnicima postoji određeno verovanje koje se pripisuje pokretanju Maca u safe mode-u. Pojedini ga preporučuju kao prvi porak u rešavanju bilo kakvog problema sa Mac-om. Ovo je skoro sigurno delotvorno, jer se keš briše u safe mode-u, a upravo on može biti oštećen.

Evo nekih razloga zbog kojih biste želeli da koristite safe mode:

 • Ako je Vaš Mac zaustavljen u toku pokretanja
 • Ukoliko sumnjate da neka aplikacija uzrokuje probleme
 • Ako Vaš Mac radi veoma sporo
  (pokretanje u safe mode-u će izbrisati keš memoriju, što bi moglo ubrzati stvari)

 

Imajte na umu da bi brisanje keš memorije, bilo kojom metodom, moglo učiniti Vaš Mac sporijim prilikom nekoliko prvih restartovanja – jer je, na kraju krajeva, cela svrha keša da ubrza Mac.

Neki ljudi koriste safe mode za deinstaliranje aplikacija koje su se inače pokazale kao ‚‚lepljive” – odnosno, onih aplikacija koje su vezane za sistemsku uslugu koja se ne može prekinuti, pa je zbog toga nemoguće rešiti ih se u normalnom režimu rada. U safe mode-u se prevazilazi ova prepreka, jer se ne učitavaju funkcije koje nisu od suštinske važnosti.

Ukoliko ne primećujete problem kada startujete Mac u safe mode-u, to može ukazivati na jednu od sledećih stvari:

 • Moguće je da imate nekompatibilne podatke za login
 • Ukoliko nakon korišćenja safe mode-a ponovo pokrenete sistem, i problem se ne pojavi, vrlo je verovatno da je bio vezan za keš memoriju ili problem sa folderom, i da je rešen u toku korišćenja safe mode-a

 

 

Kako da pokrenem Mac u safe mode-u?

 

Sledite ove korake kako biste bezbedno pokrenuli Vaš Mac:

 • Startujte Vaš Mac
 • Pritisnite i držite taster Shift
 • Trebalo bi da se pojavi Apple logo
 • Kada se pojavi prozor za login, pustite taster Shift i ulogujte se
 • Možda ćete morati da se ulogujete dva puta, ako Vam je uključen FileVault

 

 

Šta safe mode može, a šta ne može da uradi?

 

Safe mode izvršava određene provere, i sprečava određene softvere da se automatski učitaju ili otvore čim pokrenete svoj Mac. Kada startujete u safe mode-u…

 • samo najvažnije programske dopune se učitaju (takođe poznate kao kextovi, ili drajveri za hardver i softver)
 • startup i login aplikacije i funkcije se ne učitavaju
 • fontovi koje ste ručno instalirali se ne učitavaju

 

Pored toga, sistemska keš memorija, kao i ona vezana za fontove, se automatski izbrišu, i kao deo procedure pokretanja, hard disk se verifikuje i pokuša da reši probleme sa direktorijumima – male, poput FDISK komandne linije u Windows-u, mada je ono što se desi identično tome što se dešava ako kliknemo na dugme Repair Disc, koje se nalazi u Disc Utility aplikaciji Mac-ovog operativnog sistema.

 

Dakle, šta možete uraditi u safe mode-u? Ne previše! Osim već gore pomenutih popravki, safe mode je dizajniran da Vam dopusti da testirate Vaš Mac. Ukoliko se problem koji imate ne pojavi kada pokrenete safe mode, to znači da je sigurno povezan sa nekom problematičnom ekstenzijom kernela (možda sa neispravim hardverom kojem ekstenzija pristupa), ili je – što je verovatnije – povezan sa nekom aplikacijom nezavisne proizvodnje, koja je konfigurisana tako da se pokrene odmah sa startovanjem Mac operativnog sistema.

 

Kako da obrišete listu startup aplikacija?

 

 1. Otvorite System Preferences i kliknite na ikonicu Users & Groups
 2. Sa leve strane izaberite svoje korisničko ime
 3. Kliknite na karticu Login Items
 4. Selektujte stavku, a onda kliknite na dugme označeno minusom ispod nje, kako biste je uklonili

 

Neke aplikacije i servisi se kriju u sistemskim folderima, međutim, njihovo brisanje je samo za napredne korisnike. Uklanjanje modula kernela je takođe samo za eksperte, iako je na modernim verzijama Mac-ovog operativnog sistema prilično teško za programere i proizvođače hardvera da instaliraju module nezavisnih proizvođača, zahvaljujući zahtevu da budu digitalno potpisani, tako da je malo verovatno da je ovo uzrok bilo kakvih problema.

 

Napomena: Ne pokušavajte da zapravo radite u safe mode-u. Neke aplikacije jednostavno neće raditi, a ceo sistem će funkcionisati sporo i neće odgovarati na naredbe. Međutim, što se tiče rešavanja problema, nema sumnje da safe mode ima svoju svrhu. 

 

 

Kako znate da ste u safe mode-u?

 

Za razliku od Windows-a, neće biti teksta na desktop-u da Vam pokaže da ste pokrenuli safe mode, niti ćete biti ograničeni da koristite nisku rezoluciju ekrana. Međutim, pokazatelj Vam može biti činjenica da sistem sporo reaguje, kao i to da animacije čudno izgledaju.

 

Kako biste proverili da li ste u safe mode-u, sledite ove korake:

 • Kliknite na Apple logo u meniju (gore levo)
 • Kliknite na About This Mac
 • Kliknite na System Report
 • Kliknite na Software, i proverite šta je pokazano kao Boot Mode:
  ukoliko piše Safe, znači da ste u safe mode-u, dok će u suprotnom pisati Normal.

 

Drugi pokazatelji da ste u safe mode-u:

 • Možda ćete videti da Vaš ekran treperi kada se u toku startovanja pojavi ekran za login
 • U zavisnosti od toga koju verziju Mac-a koristite, ekran u toku startovanja može postati siv, a progress bar se može pojaviti ispod Apple log. U novijim verzijama Mac-ovog operativnog sistema, pokretanje će izgledati sasvim normalno, osim što ćete možda morati da se ulogujete dva puta.
 • Vaš Mac će raditi sporo

 

Dok ste u safe mode-u nećete moći da:

 • Snimite video u nekim aplikacijama
 • Audio uređaji možda neće raditi
 • Neki USB ili Thunderbolt uređaji možda neće biti dostupni
 • Možda neće biti dostupno WiFi umrežavanje
 • Biće onemogućeno deljenje fajlova
 • Pojedini grafički elementi se neće pojaviti,
  kao na primer dock (prikazan ispod) koji može izgledati sivo umesto providno kao inače.

 

 

 

Šta raditi ako Mac automatski startuje u safe mode-u?

 

Ukoliko Vaš Mac otkrije neki problem koji može biti rešen safe mode-om, on će automatski pokrenuti safe mode i pokušati da ga popravi. Nadamo se da će ovo rešiti problem, jer ukoliko ga ne reši, a Vaš Mac nastavi da se pokreće u safe mode-u – morate kontaktirati Apple korisničku podršku, ili Apple-ov autorizovan servis, ili pak posetiti Apple Store kako biste pronašli pomoć.

Druga mogućnost je da se taster Shift zaglavio, i da on uzrokuje pokretanje safe mode-a čim startujete Vaš Mac.

 

 

Kako da isključim safe boot na Mac-u? Kako da se izvučem iz safe boot-a na Mac-u?

 

Kako biste izašli iz safe mode-a, samo isključite Mac i ponovo ga pokrenite (ovaj put bez pritiskanja tastera Shift).

Isključivanje u safe mode-u može potrajati malo duže nego što obično treba Vašem Mac-u da se isključi. Budite strpljivi, nemojte prekidati proces, i nemojte koristiti dugme da biste isključili Mac.

 

 

Problemi sa safe mode-om na Mac-u, safe mode ne radi

 

Možda ste zabrinuti ako je Vašem Macu potrebno malo više vremena da se pokrene u safe mode-u. Verovatno ne postoji razlog za brigu. Potrebno je više vremena zbog toga što Mac proverava direktorijume Vašeg startup diska.

Ako se Mac restartuje ili isključi dok ste u safe mode-u, to je zbog toga što je Mac već uspeo da reši problem sa startup diskom, pa se automatski ponovo pokrenuo.

Međutim, ako se Vaš Mac iznova i iznova restartuje ili isključuje dok je u safe mode-u, Apple savetuje da kontaktirate Apple podršku, da se konsultujete sa autorizovanim Apple servisom, ili da posetite Apple Store kako biste pronašli pomoć.

 

 

 

Autor: Ivana Gvozdenović

 Apple Srbija best Apple Certified Mac Tehnicians