title

Kako da zaobiđete zaboravljenu lozinku na iPhone-u ili iPad-u

How to bypass a forgotten passcode on iPhone or iPad

Koristan trik koji možete upotrrebiti ako zaboravite lozinku za iPad ili iPhone: kako zaobići unos šifre, i i pokrenuti uređaj bez nje

 

 

Zaboravljena lozinka na iPhone-u ili iPad-u je ozbiljna situacija, ali ne mora nužno biti katastrofalna. U ovom uputstvu ćemo Vam objasniti kako da zaobiđete lozinku. Moraćete uradite restore svog uređaja (da obrišete njegov sadržaj), ali bar ćete moći ponovo da ga koristite.

Ako imate malo više samopouzdanja a – i razuman razlog zbog kojeg želite da pristupite iPhone-u ili iPad-u za koje niste dobili kod – onda za Vas imamo softver koji može pomoći. Predstavićemo Vam sve dostupne opcije.

Na kraju, mi ćemo objasniti i osnove uklanjanja ili resetovanja lozinke nakon uspešnog pristupa iOS uređaju.

 

Da li je legalno zaobići lozinku?

Zaobilazak lozinke je, generalno govoreći, nešto što bismo nazvali “crni šešir” tehničke podrške (ili jasnije rečeno – nešto što nije baš 100% legalno u svakoj situaciji), ali postoje uopšteni i legitimni slučajevi u kojima su ljudi jednostavno zaboravili svoju lozinku. U tim slučajevima, moraćete da upotrebite kodove. I nema ničeg sumnjivog u vezi toga.

 

Uradite restore svog uređaja koristeći Recovery Mode

Restore iPad-a ili iPhone-a i ponovno pokretanje je najbolje i najjednostavnije rešenje ukoliko niste dobili lozinku. To će ukloniti Vaše lične podatke, ali ako imate rezervnu kopiju – možete povratiti podatke, i uređaj će biti kao nov.

Da biste povratili iPad iz iTunes-a potrebna Vam je šifra, ali iz Recovery Mode-a ga možete povratiti i bez šifre. Ovo će u potpunosti obrisati uređaj i instalirati najnoviju verziju iOS-a od nule.

Napomena: Biće Vam potreban Apple ID i lozinka koji su korišćeni pri prvom podešavanju uređaja.

 

 

 

Pratite ove korake kako biste povratili iPad ili iPhone iz Recovery Mode-a:

 • Napunite uređaj- najmanje 20%.
 • Zadržite dugme za napajanje dok se na ekranu ne pojavi zahtev Slide To Power Off. Prevucite kako biste isključili uređaj.
 • Otvorite iTunes na Mac-u ili PC-u.
 • Pritisnite i držite taster za smanjenje jačine zvuka (na iPhone-u 7 i 7 Plus) ili Home dugme (na svim drugim iOS uređajima).
 • Dok još držite dugme, priključite uređaj na Mac ili PC.

 

Imajte na umu da iPhone 7 i iPhone 7 Plus nemaju Home dugmiće –kod nji su to jedino softverske naredbe, pa ne možete učiniti ništa dok je uređaj isključen. Zato morate da držite dugme za smanjenje zvuka.

Kada završite proces, uređaj bi trebalo da se pokrene u Recovery Mode-u. Ekran bi trebalo da prikaže plavi iTunes logo, i beli Lightning kabl. iTunes bi trebalo da prikaže poruku koja kaže da je detektovan Recovery  Mode, i da morate uraditi restore: ‘iTunes has detected an iPad in recovery mode. You must restore this iPad/iPhone before it can be used with iTunes’.

 

Sada uradite sledeće:

 • Kliknite: OK i Restore i Update.
 • Kliknite Restore iPad i pustite iTunes da obriše softver i da napravi Restore iPad-a ili iPhone-a.
 • Unesite Apple ID i lozinku koji su korišćeni za podešavanje uređaja.
 • Kliknite Continue.
 • Izaberite Restore From This Backup, kako biste povratili uređaj u prethodno stanje. Ili možete da podesite novi model izborom Set Up As New iPad / iPhone.
 • Kliknite Continue.

Uređaj će sada biti pokrenut, i radiće kao i ranije, samo bez lozinke. Možda će biti zatraženo da unesete Apple ID, u zavisnosti od toga koju verziju iOS-a koristite.

 

 

Ako ste postavili lozinku, a želite da je u potpunosti uklonite, nakon što ste pristupili iOS uređaji, jednostavno idite Settings > Touch ID & Passcode, a zatim dodirnite Turn Passcode Off.

 

Koristite forenzički softver

S vremena na vreme neko otkrije novu tehniku za zaobilazak Apple lozinke. To je ponekad trik koji omogućava osobi da pristupi samo jednoj stvari na zaključanom telefonu: obično kontaktima ili porukama. Ovo nije hakovanje lozinke, već samo zaobilazak.

 

Zaboravite trikove koje ste videli na YouTube-u. Moguće je hakovati iPad lozinku, ali morate imati ozbiljan softver za to. Ovo je poznato kao forenzički softver, jer ih agencije za provođenje zakona koriste prilikom analize mobilnih telefona. Testirali smo Elcomsoft iOS Forensic Toolkit, i našli smo pouzdane načine za krekovanje iPadu šifre. Softver nije dostupan javnosti, i da biste ga dobili moraćete da aplicirate za licencu (i da priložite svoja lična dokumenta).

Slede tri forenzička alata za Mac, koje možemo pronaći na tržištu:

Elcomsoft iOS Forensic Toolkit | Blacklight | Lantern

Softver ikao ovi mogu Vam omogućiti da izvučete šifru sa iOS uređaja. Trebalo bi da budete dobri sa kompjuterima (da makar sami umete da koristite Command Line u Terminalu).

 

 

Na koji način FBI otključava iPhone?

iPhone lozinke su se našle u novinskim naslovima u martu 2016, sa vešću da FBI poseduje iPhone 5c koji je koristio jedan od terorista iz San Bernardino napada (a koji je bio u vlasništvu njegovog poslodavca). Međutim, FBI nije odmah uspeo da se otarasi bezbednosne lozinke. Federalci su uspeli da dobiju sudski nalog sa garancijom da će im Apple pomoći da provale u telefon. Apple je odbio.

Kako je slučaj napredovao, javno mnjenje (koja je u početku bilo puno razumevanja) počelo je da se okreće protiv policijskih službenika, a dan pre nego što je Ministarstvo pravde SAD-a trebalo da predstavi svoje argumente, objavljeno je da, na kraju, pomoć Apple-a nije ni bila potrebna – treća strana je uspela da hakuje telefon. Nedelju dana kasnije, slučaj je zattvoren, a FBI je objavio da je pristupio telefonu bez pomoći Apple-a.

Apple je tražio informaciju od FBI-a o tome kako je to urađeno – kako ranjiva bezbednost njihovih uređaja ne bi predstavljala problem i drugim vlasnicima iPhone-a. Ali do danas FBI nije pristao da otkrije na koji način je telefon hakovan. Govori se da je izraelska firma, Cellebrite, izvršila hakovanje, ali to i dalje nije potvrđeno.

Međutim, veruje se da metod primenjen tada, kakav god on bio, ne bi mogao biti primenljiv na novije modele iPhone-a. iPhone 5s i kasniji modeli imaju superiorne bezbednosne funkcije, i Apple tvrdi da je nemoguće provaliti u njih.
 

 

 

Autor: Ivana Gvozdenović